Verkeerd verbonden

Van Zenner tot kantoorplanner,
man van de itc tot de dominee,
iedereen doet aan ‘verbinding’ mee….

Verbinding…. toverwoord, codewoord, modewoord.
Technologisch kan iedereen met iedereen verbonden worden, maar het wezenlijk verbonden zijn (voelen) wil nog steeds niet echt lukken.
We lijken en masse ‘verkeerd verbonden’ in een maatschappij die probleemloos de lijntjes van het ene naar het andere werelddeel aan elkaar knoopt, maar er niet wezenlijk in slaagt dit op het intermenselijke vlak tot stand te brengen.

‘Verkeerd verbonden’ stamt uit het tijdperk van de bakelieten telefoontoestellen, toen de telefoniste nog verschillende telefoonlijnen handmatig met elkaar moest verbinden.
Die term ‘doesn’t ring a bell’ bij de generatie die opgroeide met de mobiele telefoon; de associatie met ‘verkeerd verbonden’ zal bij hen eerder een losgeraakte bebloede zwachtel betreffen.
In beide gevallen zijn de eindjes zoek.

We hebben de mond vol van ‘verbinding’, maar intussen viert het individualisme hoogtij. In politiek Den Haag zoekt men naarstig naar een polderverbinding, terwijl het land polariseert. Op social media zoekt men verbinding door alleen zichzelf ten toon te spreiden.

En op kantoor?
Na jaren van teambuildingsessies zocht men verbinding met zichzelf via mindfulness, resulterend in een ieder-voor-zich mentaliteit.
En nu hunkert de zzp’er weer naar saamhoriger werkplekken….

De mens is een draadloos dobberend wezen, dat zich verbonden wil voelen. Een contradictio in terminis.
Maar gelukkig zijn er naast Florence Nightingale – bij wie verbinden in het bloed zat – altijd inspirerende voorbeelden geweest die serieus werk maakten van het mentaal verbinden van mensen, denk Jezus, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela….

Nu willen wij ons bescheidenerwijs niet met hen op 1 lijn stellen, maar Jah! ook wij maken ‘verbinding’ tot ons levenswerk.
In een enkel geval heeft dat geleid tot een ‘verkeerd verbonden’, maar meestal lukt het ons, als de telefoniste van weleer, de draadjes aan elkaar te knopen en een probleemloze verbinding tot stand te brengen.
Daarbij gaat het ons niet alleen om een zakelijk goed of verkeerd verbonden, wij hebben in de loop der jaren geleerd ons ook te richten op het grotere, intermenselijke, verband.
Klikt het, dan zit er geen ruis op de persoonlijke lijn en hebben wij goed verbonden.

Ziet u het verband?
Dan hebben wij een klik!